BeauDent
Telefoon / Phone
Amsterdam: 020 - 610 78 77
Drs. Eric M.F. Muradin, M.Sc.,
laser-tandarts
tandarts-implantoloog
RÖNTGENFOTO
Problemen aan het gebit zijn niet altijd alleen met de ogen te zien. Daarom maken we eens in de zoveel tijd röntgenfoto’s. Zo kan uw tandarts precies zien of er afwijkingen zijn, b.v. gaatjes tussen de tanden, staat van het kaakbot rondom de wortels of implantaten en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn.
Röntgenfoto’s voorkomen (!) tevens onnodige kosten.
Er wordt wel eens beweerd dat röntgenfoto’s overbodig zijn en alleen maar extra kosten met zich meebrengen.
Niets is minder waar. Juist door middel van röntgenfoto’s kunnen we problemen in de mond vroegtijdig worden ontdekt, ook als je dus nog géén last hebt. Dit voorkomt dat relatief kleine ongeziene afwijkingen zich verergeren en tot veel hogere kosten leiden. Hoe eerder we een probleem ontdekken, hoe sneller het kan worden behandeld en hoe lager de uiteindelijke behandelkosten. Denk maar aan gaatje wat niet wordt gevonden en uiteindelijk ‘sluimerend’ uitmondt in een zenuwbehandeling. Of een sluipende tandvleesziekte die uiteindelijk leidt tot zoveel botverlies, dat je tanden kwijtraakt.
Soorten röntgenfoto’s:
• Bite-wings zijn kleine foto’s van de kiezen van uw gebit. Doorgaans maken we er twee: één links en één rechts. Deze ook wel ‘controle-foto’s’ genoemd, worden gemaakt om gaatjes op te sporen tussen de kiezen.
Op basis van de foto’s schat de tandarts in hoe groot uw risico op gaatjes en andere problemen is. Aan de hand hiervan wordt beoordeeld hoe vaak u een bite-wing moeten laten maken. Dit varieert van elke 6 maanden bij een hoog risico, tot elke 24 maanden of langer bij een laag risico.
• Een solo-opname maken we als we een bepaalde tand of kies beter willen onderzoeken. Op dit type kleine foto is de hele tand of kies te zien: dus ook het gebied rondom de wortelpunt. Zo kan de tandarts bijvoorbeeld zien of er zich afwijkingen aan de wortelpunten bevinden.
• Als we een totaalplaatje van het gebit nodig hebben, maken we een orthopantomogram (OPT). Deze overzichtsfoto geeft ons een beeld van alle tanden en kiezen in de boven- en onderkaak en tevens de omringende structuren.
• Voor orthodontie maken we gebruik van een laterale schedelfoto (RSP). Dat lijkt wat op een OPT, maar dan van de zijkant. Dit is nodig bij het opstellen van een orthodontisch behandelplan bijvoorbeeld of om de kaakgroei te kunnen monitoren.
Zijn er risico’s bij een röntgenfoto?
Al ons personeel die röntgenfoto’s maken in opdracht van de tandarts zijn daartoe opgeleid en gecertificeerd. Het zogenaamde KEW-dossier garandeert dat. De hoeveelheid straling die vrijkomt bij het maken van een foto is zeer klein en heeft geen nadelige gevolgen voor uw gezondheid. Even ter vergelijking: het maken van twee röntgenfoto’s stelt u bloot aan evenveel straling als een weekendje in de Ardennen. Gaat u daarbij zonnen, dan zijn alle bovengenoemde foto’s als het ware ‘gedekt’ qua straling. Bovendien maken wij onze praktijk gebruik van digitale röntgenapparatuur en verwerking die naast beter voor het milieu is, bijna 90% stralingsreductie oplevert t.o.v. andere technieken. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen wordt bij ons altijd het ALARA-protocol (As Low as Reasonably Acceptable) en ALADA-protocol (As Low As Diagnostically Acceptable) gehanteerd.
Röntgenfoto’s tijdens zwangerschap:
Het maken van een röntgenfoto bij de tandarts tijdens de zwangerschap is absoluut veilig (alle onderzoeken wijzen dat uit). De tandarts maakt alleen röntgenfoto’s van het gebit of de kaak. De straling die u hierbij binnenkrijgt is zeer gering en komt niet in de buurt van de vrucht. Wacht u toch liever tot na de zwangerschap? Geef dit dan aan bij uw tandarts. De behandeling wordt dan uitgesteld. Mocht het hoogstnoodzakelijk zijn om een röntgenfoto te laten maken, dan zal uw tandarts dit met u overleggen. Geef het dus altijd aan als u zwanger bent.
Speciale röntgenfoto: CBCT 3D Scan of Conebeam scan
Een enorme vooruitgang in de tandheelkunde is de beschikbaarheid van een CBCT 3D Scan. Vanwege de zeer hoge kosten voor het toepassen van deze technologie, moet men er niet te lichtzinnig over denken. Met enige trots leggen we u er meer over uit:
Een CBCT 3D scan is een driedimensionale röntgenfoto, een "3D röntgenfoto". CBCT staat voor "Cone Beam Computed Tomography". U heeft misschien wel eens gehoord van een medische "CT-scan of een CAT-scan"; dit is een vergelijkbare technologie, echter door gebruik te maken van een kegelvormige bundel (cone beam) kunnen we de informatie die we nodig hebben met aanzienlijk minder straling verkrijgen.
Waarom heb ik CBCT-scan nodig?
Met deze foto willen we voor de operatie of bij het plaatsen van een implantaat een 3D-beeld zien voor uw veiligheid en nauwkeurigheid. Andere keren moeten we verborgen tanden, kaakgewrichten, sinussen of een ongewone anatomie kunnen zien. Structuren, zoals zenuwbanen, andere zachte weefsels en kaakbot kunnen zeer gedetailleerd in kaart worden gebracht om zodoende uw behandeling accurater te kunnen uitvoeren.
De hierboven getoonde x-foto's zijn van een gezinslid van tandarts Muradin.